De Ronnie Gardiner Methode - wat is het?

De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is ontwikkeld door de Amerikaanse jazz-drummer Ronnie Gardiner in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het is een oefenmethode die de zintuigen en daarmee verschillende hersendelen gelijktijdig stimuleert. De methode maakt op een speelse manier gebruik van ritme in muziek en daarnaast wordt beweging, spraak, gehoor, zicht en gevoel geactiveerd.

Ronnie Gardiner
hersengebieden
schuur

Er zijn veel gebieden in de hersenen betrokken bij ritme, zoals je ook kunt zien in de afbeelding. Door met ritme bezig te zijn profiteren andere functies in deze hersengebieden mee. Kijk als voorbeeld eens naar het gebied van Broca (links boven): spraak en timing worden positief gestimuleerd door ritmische activiteit.

Je brein trainen lukt namelijk niet alleen door het maken van kruiswoordpuzzels of sudoku’s. Natuurlijk word je dan wel goed in het oplossen van zo’n puzzel maar daar houdt het dan ook op. Met RGM train je meerdere hersengebieden tegelijk waardoor er in je hersenen nieuwe verbindingen ontstaan. 

Het doel van de methode is om de samenwerking tussen linker- en rechter hersenhelft te verbeteren en de aanleg van nieuwe netwerken in de hersenen te stimuleren. Hierdoor kunnen natuurlijke patronen worden hersteld of verbeterd. Dit proces heet de plasticiteit van het brein of neuroplasticiteit. 

Neuroplasticiteit is heel kort gezegd het vermogen van het brein om zich te herstellen en herstructureren. Met neuroplasticiteit wordt zowel de aanmaak van nieuwe hersencellen (neuronen) als de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen deze neuronen bedoeld.

verbindingen